Choď na obsah Choď na menu
 


List pre mamu

2. 7. 2017

 

Wish that you could build a time machine
So you could see
The things no one can see
Feels like you're standing on the edge
Looking at the stars
And wishing you were them

 

Mami,

dnes je to deväť rokov, čo si ma navždy opustila.

Niekedy si želám mať stroj, ktorý by dokázal vrátiť čas a všetko by bolo úplne inak,. Ty by si bola stále so mnou, tešila sa z vnúčat a bola skvelou starou mamou. Chodila by si k nám na návštevu tak často ako by sa dalo a moje deti by ťa zbožňovali, pretože by si ich neskutočne rozmaznávala. Prázdniny u starých rodičov by boli nezabudnuteľným zážitkom letných prázdnin. Moje srdce by nikdy nezažilo bolesť a žiaľ zo straty milovanej osoby.

Keď sa večer pozerám na hviezdy, viem, že tam niekde si, že na mňa zhora dávaš pozor. Verím, že sa na mňa neustále pozeráš a si na mňa aspoň trochu hrdá. Nie som síce dokonalá a mám svoje chyby a „muchy“ (ty by si o nich vedela rozprávať...), ale vychovala si ma dobre. Mami, tým, čím som, som len vďaka tebe.


What do you do when a chapter ends?‬
‪Do you close the book and never read it again?‬
‪Where do you go when your story's done?‬
‪You can be who you were or who you´ll become

If it all goes wrong‬
Darling just hold on

 

The sun goes down and it comes back up‬
‪The world it turns no matter what ‬
If it all goes wrong‬
Darling just hold on

 

 

Ešte kým si bola zdravá, nie raz sme sa spolu rozprávali o smrti. Nikdy by mi nenapadlo, že ten deň, keď naposledy vydýchneš, príde tak skoro.

Tvojou smrťou sa ukončila dôležitá kapitola v mojom živote. Môj život odrazu stratil zmysel a ja som sa zosypala. Nad vodou ma držal a silu mi dodával vtedy len osemmesačný Martinko. Nebyť jeho, tak by som asi dopadla zle. Beznádej a depresie by boli mojimi kamarátkami.

Smrťou sa však život nekončí. Naopak, životy iných idú ďalej a aj ja som sa po čase dokázala postaviť na nohy, vrátila sa k normálnemu spôsobu života, ale s neustálymi myšlienkami na teba. Tebe patrili moje myšlienky cez deň i večer. Nie raz som večer v posteli plakala, lebo som si nevedela predstaviť ako budem ďalej žiť bez teba. Že ti nikdy nezavolám, nebudem počuť tvoj hlas, že ti už nikdy nepoviem že ťa mám rada. Dlho som nedokázala vymazať tvoje číslo z telefónu. Lebo veď, čo ak sa raz zobudím a zistím, že to bol všetko iba zlý sen?

Nie raz sa mi o tebe v noci snívalo. Vždy som v tom sne bola neskutočne šťastná, že všetky tie zlé veci boli len zlý sen, a ty si živá a zdravá. Vieš si potom predstaviť ten smútok a beznádej po prebudení...

 

It's not over 'til it's all been said‬
‪It's not over 'til your dying breath‬
‪So what do you want them to say when you're gone?‬
‪That you gave up or that you kept going on?‬

 

Pamätám si na moju poslednú návštevu v nemocnici. Doteraz si hovorím, že to bol osud, že sme sa za tebou vybrali práve v ten deň a mala som tak ešte tú možnosť vidieť ťa a naposledy pobozkať. Hoci som podvedome tušila, že sa tvoj koniec blíži, stále som si nahovárala niečo iné. Klamala som samú seba. Keby som vtedy vedela, že je to naše posledné stretnutie a o pár hodín bude po všetkom, asi by som od teba neodišla vôbec.... Mami, prepáč mi to...

Moje deti sa na teba často pýtajú a je im smutno, že ťa nepoznali. Áno, aj mne je to veľmi ľúto, zvlášť keď viem, ako veľmi si sa z Martinka tešila a chcela si si ho užiť. Bohužiaľ, už si to nestihla... A hoci mi zakaždým pri takých otázkach ostane smutno, som rada, že sa pýtajú, chcú si pozerať fotky a rozprávať sa. Ja im zakaždým poviem, aká si bola skvelá mamina a stará mama (hoci len krátko), a že na nás teraz dávaš pozor z nebíčka.


What do you do when a chapter ends?‬
‪Do you close the book and never read it again?‬
‪Where do you go when your story's done?‬
‪You can be who you were or who you'll become‬
If it all goes wrong‬
Darling just hold on‬

 

The sun goes down and it comes back up‬
‪The world it turns no matter what‬
If it all goes wrong
Darling, just hold on


 

Mami, slzy mi tečú len pri písaní tohto listu, a to je tá najväčšia bolesť ako-tak zahojená. Aj po tých rokoch to stále bolí a chýbaš mi rovnako.

Mami, ja sa nevzdávam. Možno práve vďaka tebe. Ty mi dávaš silu vstať a ísť ďalej. Viem, že tá najväčšia bolesť raz prebolí, ale nikdy na teba nezabudnem. Navždy budeš v mojom srdci.

 

Ľúbim ťa, mami!

 

​A/N:

Dúfam, že sa páčilo. Pre mňa to bol istý druh terapie...

List bol napísaný 28.1. 2017, v deň, keď uplynulo presne deväť rokov odvtedy, čo mamina zomrela.

Bohužiaľ, už som zo seba nevedela vydolovať tie emócie, ktoré ma prevalcovali bezprostredne po smrti Jay Deakin (mamina Louisa Tomlinsona) a následnom Louisovom vystúpení v X-factore (10.12. 2016), len pár dní po jej smrti. Tá pieseň bola niečo ako Jayino posledné želanie. Vtedy to na mňa doľahlo v plnej sile a pripomenulo mi to všetky spomienky a emócie, s ktorými som pred deviatimi rokmi bojovala ja sama. Cítila som, že sa z toho potrebujem vypísať, ale mala som v hlave taký neskutočný chaos, že som nebola schopná jedinej súvislej myšlienky. Dlho mi tá pieseň spôsobovala depky, no napriek tomu som ju počúvala dookola a vtedy vznikol ten nápad songfiction. Hoci po čase (mesiaci a pol) už tie prvotné emócie vychladli, neustálym počúvaním som sa zase dostala do mierne depresívnej nálady a po počiatočných problémoch ako začať to už išlo samo.

Just Hold on mi bude navždy pripomínať Jay a moju maminu.

 

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Songfiction

Hlúbiková Anna,10. 7. 2017 9:52

Milá milovníčka slova a cestovania Mária, chcem ti vyjadriť obdiv nad krásnym listom mamine!!!!! I tvojím moderným podaním.
Mám slzy v očiach, rozumiem Ti, chápem, o čom píšeš, premýšľaš, plačeš. Tvoju maminku som si veľmi vážila.I ke´d sme sa nestretávali často, pretože sme obe prežívali život plný práce, obety s Vami deťmi...
S pozdravom a želaním radosti z nádeje so stretnutím sa s Láskou - naším Pánom a Tvojou milujúcou maminou . Pani Hanka
...Nad všetkým si Ty..." môj obĺúbený song ...